Творчі здобутки викладачів факультету

У січні 2017 р. доктор історичних наук, професор кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва художньо-педагогічного факультету Руслана Миколаївна Шеретюк стала лауреаткою стипендіальної програми Музею історії Польщі у Варшаві, у зв’язку з чим отримала дослідницький грант на перебування в Польщі. На розсуд журі нею був представлений науковий проект «Культурно-освітня діяльність ордену піарів на Волині (кінець ХVІІ – перша половина ХІХ ст.)». Отримання наукової стипендії дасть можливість дослідниці у квітні – травні 2017 р. попрацювати у польських бібліотеках і архівах, зокрема, Варшави, Кракова та Любліна.

Отримання гранту Музею історії Польщі у Варшаві є одним із етапів реалізації масштабного наукового проекту, авторами якого є Руслана Миколаївна Шеретюк і доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри релігієзнавства і теології Національного університету «Острозька академія» Надія Георгіївна Стоколос. Цей проект передбачає підготовку низки студій, присвячених висвітленню культурницької праці римо-католицьких чернечих орденів на теренах Волині.

У зв’язку з тим, що 2017 р. є ювілейним для римо-католицького чернечого ордену піарів (цьогоріч минає 400 років із часу його заснування), дослідниці вирішили розпочати саме з нього. Ними планується видання монографії під назвою ««Pietas et Litterae». Набутки культурно-освітньої діяльності ордену піарів на Волині (кінець ХVІІ – перша половина ХІХ ст.)»», де будуть висвітлюватися зокрема й художньо-мистецькі аспекти праці цієї чернечої спільноти, наприклад, будівництво їхніх монастирських архітектурних комплексів із урахуванням тенденцій, характерних для розвитку тогочасної архітектури Західної Європи, оздоблення інтер’єрів піарських костелів і колегіумів творами живопису, яскравим прикладом чого є творчий доробок художника-піара Кароля Гюбеля, використання в навчально-виховному процесі піарських колегіумів музичного та сценічного мистецтва, а також закладення шкільних ботанічних садів, що стало нині ще недостатньо оціненим внеском ордену піарів у становлення та плекання  садово-паркового мистецтва не тільки на теренах Волині, але й далеко поза її межами.

Колектив факультету щиро вітає професора Шеретюк Руслану Миколаївну і бажає міцного здоров‘я, творчої наснаги та реалізації наукових проектів!