Міжнародний мистецько-науковий проєкт

Упродовж 2022 – 2023 навчального року двома академічними освітніми закладами Польщі, а саме Академією прикладних наук у Новому Сончі й Інститутом образотворчого мистецтва Жешувського університету, було реалізовано масштабний міжнародний мистецько-науковий проєкт «Tadeusz Kantor. Trzeba byc…» («Тадеуш Кантор. Треба бути…»), присвячений творчості видатного польського театрального режисера і художника другої половини ХХ ст. На запрошення його організаторів відгукнулися фахівці з Польщі, а також Австрії, Італії, Іспанії, США, України, Латвії, Франції і Словаччини. Україну в цьому міжнародному івенті представляли митці та мистецтвознавці з Рівного, зокрема й викладачі художньо-педагогічного факультету РДГУ.
Так, учасниками міжнародної художньої виставки, де були представлені 119 робіт авторів з різних країн світу, стали викладачка кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва РДГУ Ярослава Гузь (цифровий колаж «Ритмічний акт насильства») і викладач Рівненської «Художньої студії», засновник мистецької громадської організації «Колоарт» Павло Бенедюк (серія колажів «Загублена весна»).
У підготовці наукової монографії як складової цього міжнародного проєкту взяли участь кандидатка мистецтвознавства, доцентка кафедри театральної режисури РДГУ Олена Мельничук (стаття «Творчий метод Т. Кантора в умовах навчального театру») і докторка історичних наук, професорка кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва РДГУ Руслана Шеретюк (стаття «Тадеуш Кантор і війна»).
У роботах авторів з Рівного мистецько-наукові інтерпретації творчості Тадеуша Кантора реалізовані крізь призму подій новітньої російсько-української війни. До слова, це вже четвертий міжнародний проєкт Академії прикладних наук у Новому Сончі й Інституту образотворчого мистецтва Жешувського університету, учасниками якого стали викладачі художньо-педагогічного факультету РДГУ.

CERTYFIKAT J. Guz

CERTYFIKAT O. Melnyczuk

CERTYFIKAT R. Sheretiuk