Духовні цінності в культурно-мистецькому дискурсі України

«Духовні цінності в культурно-мистецькому дискурсі України» – таку тему обрали вчені-християни для «Круглого столу», що нещодавно відбувся в приміщенні кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Рівненського державного гуманітарного університету
Як змінюються духовні цінності українців в умовах російсько-української війни, чи можна вважати однією з вагомих причин корупції в органах влади відсутність належного україномовлення та нестачу українських християнських видань, – на ці та багато інших питань шукали відповіді вчені-християни з різних вишів України. З огляду на значимість та актуальність запропонованої теми даної зустрічі, видається символічним її проведення у приміщенні кафедри образотворчого мистецтва як важливого осередку мистецької освіти в регіоні. Адже різні види образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва завжди відігравали та продовжують відігравати величезну роль у формуванні духовних цінностей українців. Саме тому кафедра на правах господаря запропонувала ознайомлювальну екскурсію поважним гостям, вони мали змогу ознайомитися з творчими набутками студентів кафедри з різних видів декоративного мистецтва – художнього текстилю, художньої кераміки, художнього дерева. З величезною цікавістю науковці-християни знайомилися з окремими художніми техніками під час майстер-класу, пробували самостійно створити власні мистецькі «шедеври». У контексті проведення цієї частини загальної програми Олександром Сташуком були представлені авторські живописні твори з відображенням художньо-образної реакції на військове вторгнення росії на територію України.
Присутність Голови Рівненського об’єднання церков ЄХБ, пастора, громадського діяча Андрія Корнійчука надала особливого духовного «забарвлення» зустрічі. Його як християнина, служителя церкви, перш над усе цікавила духовна сторона усіх розглядуваних питань. Так, аргументовані коментарі Андрія виявилися цілком «співзвучними» з висновками Любов Галухи з приводу динаміки показників духовно-культурної сфери українців в умовах війни, із дослідженнями Ольги Романенко про особливості духовних цінностей в різних містах України, також з підсумками досліджень інших виступаючих.
В цілому виступи та їх обговорення на «Круглому столі» відбувалося на основі розуміння християнства як визначаючого фундаменту, недотримання чи невиконання норм якого призводить не лише до усіляких негараздів, а й до моральних, економічних та політичних катастроф.

Олександр Сташук, професор, завідувач
кафедрою образотворчого та
декоративно-прикладного мистецтва РДГУ