Всеукраїнський форум митців у галузі хореографічного мистецтва «Хореографія без кордонів» 2024

10-11 лютого 2024 року в КЗ «Рівненський міський палац культури» (вул. В. Червонія, 6) відбувся IV всеукраїнський форум митців у галузі хореографічного мистецтва «Хореографія без кордонів», який організувала кафедра хореографії РДГУ. Це платформа для обміну досвідом між практиками, цікава можливість отримати практичні навички у різних напрямах хореографії. Перебуваючи в пошуку нових форм та сенсів, хореографія в синергії з іншими мистецтвами рухається, змінюється, еволюціонує, або ж трансформується з метою донесення до глядача ідей, емоцій, сенсу, пошуку нових методик підготовки виконавців. Зберігаючи поняття «школа», митці йдуть у творчих пошуках новітніми поступами. Тому саме такий формат форуму дозволяє донести мету даного заходу. Він включає в себе методико-теоретичні, інноваційні, інформаційні, експериментально-практичні, базові, популярні, соціальні та інклюзивні напрями в хореографічному мистецтві. Налагодження дружньої співпраці між хореографами, обмін інформацією та поглиблення знань – це і є метою форуму «Хореографія без кордонів». У програмі форуму були запропоновані 9 майстер-класів викладачами кафедри хореографії РДГУ з наступних тем:

Зань Л.А., старший викладач кафедри хореографії РДГУ – «Звʼязуючі», допоміжні рухи класичного танцю». Розділ «Pas de bourre» (1-3 класи).

Цермолонська В.С., викладач кафедри хореографії РДГУ – «Індивідуальність фізичних показників у системі вправ» практичний аспект.

Цермолонська В.С., викладач кафедри хореографії РДГУ – «Принципи роботи з партером у сучасній хореографії».

Легка І.П., старший викладач кафедри хореографії РДГУ – «Загальна характеристика та основні рухи поліського танцю «Крутяк».

Косюк К.В., магістр кафедри хореографії РДГУ – «Кейс-метод розвитку пластичного тіла як система підготовки виконавців».

Манелюк Е.В., доцент кафедри хореографії РДГУ – «Гавот – популярний танець XVIII століття на придворних балах».

Самохвалова А.В., старший викладач кафедри хореографії РДГУ – «Об’єм автентично-танцювального руху Українського Полісся та його залежність від зовнішніх факторів».

Шингер В.В., старший викладач кафедри хореографії РДГУ – «Техніка виконання танцю «Віденський вальс».

Маркевич Л.А., доцент кафедри хореографії РДГУ – «Специфіка підбору  музичного матеріалу для хореографічної форми «зорова пісня». Особливості балетмейстерської рефлексії у постановочній роботі даної форми».

Учасниками форуму стали керівники колективів з Львівської, Волинської, Вінницької, Рівненської, Тернопільської областей. Урочисте відкриття форуму було представлено фрагментами показових уроків з різних дисциплін та концертними номерами студентів кафедри хореографії РДГУ:

  1. «Представлення» та фрагмент екзерсису посереді зали, адажіо з дисципліни «Теорія та методика викладання класичного танцю», 2 курс, клас старшого викладача Лариси Волошиної.
  2. Розгорнутий етюд в характері угорського академічного танцю з дисципліни «Теорія та методика викладання народно-сценічного танцю», 1 курс, клас старшого викладача Ольги Шевчук.
  3. «Ритми далекого континенту», 2-3 курси, постановка старшого викладача  Тетяни Лобан.
  4. Фрагмент екзерсису з дисципліни «Теорія та методика викладання афро-джаз танцю», 1 курс, клас старшого викладача Тетяни Лобан.
  5. Фрагмент екзерсису з дисципліни «Теорія та методика викладання модерн танцю», 2 курс, клас викладача Валентини Цермолонської.

6. Flamenco-tangos, постановка старшого викладача Ольги Шевчук.